Istoric

Societatea Paleontologilor din România (SPR) a fost fondată în anul 1994 prin acordul unanim al paleontologilor din România, profesori, cercetători, studenţi din cadrul Institutului Geologic al României și al Universităților din București, Cluj-Napoca și Iași. SPR are trei sucursale dezvoltate în principalele centre universitare din România.

Sucursala SPR București: cuprinde membri din Universitatea din București, Institutul Geologic al României (IGR), Muzeul Național de Geologie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Universitatea de Petrol și Gaze – Ploiești, Muzeul de Științe Naturale din Barcelona, OMV Petrom.

Sucursala Cluj-Napoca: cuprinde membri de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, University College –  Londra, Institutul de Cercetări Biologice – Cluj-Napoca, Institutul Geologic al României (IGR), Muzeul de Istorie Naturală – Muzeul Național Brukenthal – Sibiu, Muzeul Țării Crișurilor – Oradea, Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta-Turnu-Severin, Muzeul Olteniei – Craiova, Liceul Constantin Brâncoveanu – Horezu, Szekler Resources Ltd. – Sfântu Gheorghe, Salina Durgău SA. – Turda.

Sucursala Iași: cuprinde membri din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Saudi Aramco.

Membrii Societății Paleontologilor din România sunt reprezentați de paleontologi profesioniști ce activează în universități, licee, institute de cercetare, companii din industrie, arii naturale protejate, cercetători pensionari, studenți și absolvenți, masteranzi și doctoranzi, studenți post-doctoranzi, precum și paleontologi amatori atât din România cât și din alte țări.

În anul 1997 Prof. dr. Ovidiu Dragastan a organizat la București primul Simpozion Românesc de Paleontologie în colaborare cu SPR și Laboratorul de Paleontologie din cadrul Departamentul de Geologie și Paleontologie al Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Universitatea din București.

După 1997, SPR în colaborare cu instituțiile de cercetare și academice din România organizează periodic la fiecare doiani, reuniuni ştiiţifice internaţionale menite să promoveze colaborarea între cercetători cu specializări diferite în domeniul Paleontologiei, precum și în domeniile conexe cum sunt Stratigrafia, Sedimentologia, Paleobiogeografia, Paleoecologia, Analiza bazinelor de sedimentare, Geodiversitate şi Geoconservarea Patrimoniul Paleontologic, Geologic și Cultural.

Preşedinţi ai Societăţii Paleontologilor din România:

1994-1997     Florian Marinescu (Institutul Geologic al Româniai, Bucureşti)
1997-2000    Emil Avram (Institutul Geologic al Româniai, Bucureşti)
2000-2005   Ioan I. Bucur (Universitatea Babeş -Bolyai, Cluj-Napoca)
2005-2009   Leornard Olaru (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi)
2009-2011   Mihaela C. Melinte-Dobrinescu (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie Marină și Geoecologie, GeoEcoMar, Bucureşti)

2011-2013   Mihaela C. Melinte-Dobrinescu (GeoEcoMar, Bucureşti)
2013-2015    Mihai Brânzilă (Alexandru Ioan Cuza University, Iasi)
2015-2017    Iuliana Lazăr (Universitatea din Bucureşti)
2017-2019    Iuliana Lazăr (Universitatea din Bucureşti)
2019-2021    Iuliana Lazăr (Universitatea din Bucureşti)
2021-2023    Viorel Ionesi (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași)

Managed by Immediate JFusion